“May you live in the interesting times”. Ovo je engleski prevod navodno kineske izreke, a neki kažu da je to čak i kletva. Na našem jeziku bi glasila (Da Bog da) živeo u interesantnim vremenima.

Za protekle dve godine možemo reći da su definitivno bile “interesantne”. Nezapamćene mere, ograničenja i bezbroj promena strategije nošenja sa pandemijom su bile obeležje naše svakodnevice, a i dalje su tu. Sve se to prvenstveno odrazilo na nas kao pojedince, a zatim i na način kako funkcioniše zdravstveni, obrazovni, ekonomski i svi ostali sistemi.

Bezbroj članaka i blogova je već napisano o remote work-u, sistematizaciji, odumiranju jednih i bukvalno eksploziji potražnje za drugim uslugama. Turizam i transportna industrija su bili u velikom problemu, a sa druge strane dostava hrane i online kupovina su zabeležili nezapamćene profite. Ovako možemo nabrajati u nedogled – kome se smrklo, a kome svanulo.

Ja bih hteo da fokus prebacim na pojedinca i izbor koji svi imamo.

Unapređenje (u poslovnom kontekstu) kao priodan proces, pitanje sreće ili nešto treće?

 

Ne postoji univerzalni sistem i proces za dobijanje unapređenja. I to je to. Pogotovo u današnje vreme rapidnih promena, vratolomne brzine protoka informacija i potrebe za gotovo instantnim odgovorom na zahteve korisnika/klijenta.

Ono što postoji je enormna potražnja za pravim majstorima svih zanata. Od vodoinstalatera do organizatora proizvodnje. Sam način poslovanja koji se formira i menja čak i dok pišem ovaj tekst zahteva i od nas da se menjamo i prilagođavamo kao profesionalci svi ovim izazovima. I to je dobra vest. Ako smo nešto, kao ljudska vrsta sposobni da uradimo, to je da se prilagodimo.

Bezbroj puta smo imali priliku da vidimo da se za menadžera tima ili organizacije postavi najbolji “majstor”. Osoba koja je postigla odlične rezultate u struci i sada kao nagradu dobija unapređenje. A ta osoba možda nikada nije želela da se bavi ljudima, već svojim zanatom, koji god to on bio. I tako od najboljeg profesionalca dobijamo osrednjeg ili čak menadžera koji destruktivno deluje na učinak tima i organizacije. Ovo je još i dobar pristup. Imamo naravno i porodične firme, gde je srodstvo ključ napredovanja. A naravno tu su i ostale “podobnosti” koje čine razliku u nekim organizacijama.

Svako od nas će se pre ili kasnije susresti sa zadatkom da rukovodi timom. Bilo to u poslovnom okruženju ili makar organizaciji porodičnog slavlja. I za to će nam trebati određene veštine.

 

Očekivanja od menadžera

LinkedIn mreža je pre par meseci sumirala očekivanja od menadžera na osnovu dinamike potražnje i ponude. Ovo je lista:

1. Konzistentan u svrsishodnoj komunikaciji
2. Nagrađuje i pohvaljuje
3. Daje feedback, mentor i sposoban da prenese znanje – trener
4. Strategijski kreira radnu kulturu
5. Kreira siguran prostor za pravljenje greške
6. Lider sa jasnom vizijom
7. Drži sebe i druge odgovornim
8. Odličan ”rešavač” problema
9. Izbegava mikromenadžment
10. Sposoban da donese odluku
11. Stavlja ljude na prvo mesto
12. Rukovodi “naviše, na dole i u stranu”
13. Iskren
14. Posvećen i izbalansiran

U najmanju ruku fenomenalno… Još u ovom slučaju govorimo o prvom i srednjem nivou menadžera. Šalu na stranu, ovo su očekivanja tržišta, i na nama je da vidimo kako i gde možemo da pomognemo.

Ko brine o menadžerima?

Sistemska, organizaciona podrška za razvoj menadžera u specifičnom kontekstu industrije je sjajna stvar. Znamo da je to ponekad nemoguće usred brojnih izazova. Takođe postoji i bezbroj dostupnih kurseva i sistema koje možete odabrati i implementirati sami. Izazov ovog pristupa je, kako odabrati onaj pravi.

Šta nam je činiti?

Ovde se vraćamo na praktičan i po mom mišljenju pragmatičan pristup izazovima našeg vremena.

Počnite od sebe i svog portfolija. Kada nabrojite veštine i dokazane uspehe koje ste ostvarili pomoću njih, pogledajte i onaj spisak od 14 veština (ima ih sigurno i više). Proverite u kojoj meri ih već posedujete a gde bi Vam dobro došlo da se dodatno usavršite. Kada završite sa tom vežbom, onda tek krenite u potragu za adekvatnom intervencijom za razvoj.

Bilo da ste iskusni menadžer ili tek zalazite u te vode mi smo tu da pomognemo. Naš holistički pristup Vašem izazovu garantuje uspeh. Kroz istraživanje i procenu. Vaše situacije zajedno ćemo kreirati najbolje rešenje.

Svi znamo da je kroz timski rad moguće postići neuporedivo više. Tim je jedinica mere uspeha.

Javite nam se da uspemo zajedno. info@assert.pro

Svako dobro i do skorog viđenja!

 

 

 

 

 

Srđan Dinulović

Senior People Development Partner Delivery Lead

Informacije na ovoj stranici su mi korisne
1
0