Gde ste sada na koordinatnoj mapi novonastale situacije, koja je menjajući ritam postojeće mašinerije uticala na ulogu osnovnog mehanizama – čoveka? Jeste li Vi… Kolateralna šteta?

Ako je tako, za Vas imamo pripremljen paket prve pomoći. I znajte – niste sami, svet se nije srušio i DA – možete nešto da uradite!

 

Sredite sebe.

 

Uragan prolazi. Iako je očekivan i prirodan, potpuni fokus na negativne aspekte ove situacije u kojoj ste se našli NE pomaže, stoga želimo da vas ohrabrimo za strateški pristup i ofanzivu, počevši od pitanja – Gde želite da se nađete na kraju ovog puta?
Orijentacija na iznalaženje cilja i rešavanje situacije u kojoj smo se našli aktivira lične resurse, deluje na nas proaktivno, preuzimamo odgovornost i povlačimo poteze koji su ključni za našu dobrobit. Kada ovo posmatramo kao borbu, a ne kao nepromenljivo stanje, posledično dolazi do aktivacije adrenalina, a onda imamo više snage i energije. Zbog delanja ka vizualizovanom cilju i sagledavanja istog, javljaju se i pozitivne emocije koje dodatno podržavaju rad našeg mozga, proširujući horizonte ideja, opcija. U tim momentima smo jači, veći, snažniji. Bum! Za neke, koji su u prilici, možda je pravo vreme da se zapitaju „šta ja želim zapravo da radim“, „čime želim da se bavim“, „šta me ispunjava“.

Sredite radnu biografiju.

 

Nužno i obavezno. Na kojoj god poziciji radili, ovo ulazi u Vaš promo paket. Ažurirajte ga i popunite ga sa relevantnim informacijama o obrazovanju, radnom iskustvu, stečenim kompetencijama i znanjima, poznavaju jezika, programa… Dodajte informacije o ličnim motivatorima, izaberite atraktivnu i modernu formu. Pripremite i formu motivacionog pisma koja će biti prilagođena specifičnoj prilici.

Sredite LinkedIn/Facebook.

 

Drugi deo promo paketa. Ne zaboravite da regruteri vrebaju (i tek će vrebati…), a Vi treba da im pomognete da Vas primete. Aktivirajte i osvežite vaše naloge. Ubacite bitne informacije (radno iskustvo, obrazovanje, kontakt) i time omogućite da Vas identifikuju u momentu traganja za kandidatima.

Informišite se.

 

Ispratite promene na tržištu – otvaranje, zatvaranje i ponovno pokretanje fabrika, naročito onih u Vašem okruženju.

Akcija.

 

Počnite sa pretragom poslova i apliciranjem na oglase – Infostud, Jooble, Šljaka, Brzo do posla, Lako do posla, LinkedIn… Oglasite na socijalnim mrežama da ste u potrazi za poslom. Proaktivno prosleđujte Vaše radne biografije kompanijama od interesa. Ukoliko živite u manjim sredinama i prilike su moguće i u manjim sistemima, raspitajte se i lično odnesite Vašu prijavu, ostvarujući lični kontakt. Pokažite želju i inicijativu.

Kontakti.

 

Razmislite o kontaktima koji bi mogli da Vam pomognu u pronalaženju novih poslovnih prilika – putem preporuka, informacija ili uputstva u vezi sa najboljim načinom kontaktiranja poslodavca i iskazivanja Vaše zainteresovanosti. Aktivirajte LinkedIn mrežu, dodajte kontakte iz sistema koji vas zanimaju, predstavite se, ponudite svoje usluge ili zamolite za dodatne informacije.

Pripremite se za intervju i budite otvoreni za nove prilike.

 

Ovo je ujedno i period pripreme za ono što Vas čeka – intervju sa poslodavcem. Razmislite o načinu predstavljanja, pripremite svoju priču, identifikujte svoje ključne kompetencije i snage, a poradite na poljima koja zahtevaju dalja unapređenja. Pogledajte tutorijale i pročitajte smernice koje mogu da Vam pomognu. Zapitajte se kako izgleda Vaša „bolja verzija“ i šta je potrebno da biste je „aktivirali“.

Prilagodite očekivanja.

 

Imajte u vidu da ishodi ovih aktivnosti zavise i od prilika na tržištu. Ukoliko Vam je posao potreban u što kraćem roku, budite otvoreni za raznovrsne poslove, odstupanja od očekivanog i probajte to da posmatrate kao trenutno stanje i status.

 

Pomoć stručnjaka.

 

Predstavljeni strateški ciljevi Vam omogućavaju da svoje aktivnosti samostalno usmerite u narednom periodu, ali ukoliko želite saputnika na tom putu, pozivamo Vas da se uključite u program Talent Acquisition tima kompanije ManpowerGroup čiji je cilj pružanje profesionalne konsultantske podrške u vezi sa daljim profesionalnim razvojem i zaposlenjem. Prijave za razgovor sa konsultantima možete poslati putem ovde. Program je besplatan.
Ukoliko dodatno tragate i za jasnijom vizijom daljeg karijernog toka, većim samopouzdanjem i razvojem kompetencija, kao i za razvojem sposobnosti suočavanja sa promenom i stresnom situacijom, onda dopustite Assert timu da Vam svojim paketom programa Eksterne karijerne tranzicije pruži adekvatnu i željenu podršku. Prijave možete poslati putem: team@assert.pro.

 

Informacije na ovoj stranici su mi korisne
0
0