“You can learn more about a person in an hour of play than you can from a lifetime of conversation” – Plato

 

Da li se na vašim sastancima uvek i isključivo čuju samo oni najglasniji i najdominantniji?

A da li verujete da je VAŠ uspeh povezan sa sposobnošću da čujete , razumete i uvažite mišljenje i ideje drugih?

Ako je odgovor na bilo koji od ova dva pitanja DA, nastavite da čitate i saznaćete kako se može postići uključenost svih (ali apsolutno svih) i osigurati da se čuju mišljenja, stavovi i ideje „usamljenog čoveka“ – svakog kolege čiji se glas retko čuje – možda baš on ima ideju koja će promeniti perspektivu i unaprediti poslovanje.

Odgovor na vaše izazove u komunikaciji i timskom rešavanju problema je tu i zove se LEGO® Serious Play® (LSP)! Kada je potrebno doneti zajedničku odluku, kojoj će svi biti posvećeni – LSP je tu! Kada je potrebno povećati međusobno razumevanje u timu – LSP je tu! Kada je potrebno da svako iskaže svoje mišljenje i iskrena osećanja u bezbednom i sigurnom okruženju – LSP je tu! Kada osećate da su vam sastanci gubljenje vremena – LSP je tu! I svaki put kada se sastanci više fokusiraju na osobu koja šalje poruku a ne na samu poruku – LSP je tu! A kada vam je potreban LEGO® Serious Play® – Assert i njegovi sertifikovani LSP facilitatori su tu za vas!

Pitate se šta je to tačno LEGO® Serious Play®? To je inovativna metodologija za podsticanje procesa razmišljanja, razvoj komunikacije i unapređenje proseca rešavanja problema, u cilju ostvarivanja boljih profesionalnih performansi. LEGO® Serious Play®, kroz proces iskustvenog učenja i međusobne spoznaje, podržava efikasan dijalog među svima u organizaciji, čime se ostvaruje jača konekcija, bolje razumevanje i usaglašavanje među članovima tima. U svojoj esenciji, LEGO® Serious Play® predstavlja proces u kome učesnici odgovaraju na niz pitanja i istražuju temu od interesa kroz izgradnju 3D modela od LEGO® kockica. Ovi modeli zapravo predstavljaju metaforički odgovor na postavljeno pitanje i dalje služe kao osnova za grupnu diskusiju, razmenu znanja, rešavanje problema i donošenje odluka.

LEGO® Serious Play® metodologija bazira se na opsežnim istraživanjima iz oblasti poslovanja, organizacionog razvoja, psihologije i učenja, a teorijsku osnovu pronalazi u konceptu „hand knowledge“, kao i u teorijama konstrukcionizma, igre i imaginacije, te u Flow teoriji.

Da li ste znali da su naše ruke povezane sa gotovo 80% nervnih ćelija motorne kore velikog mozga – manipulišući rukama mi zapravo koristimo proporcionalno najveći deo našeg mozga, što značajno nadmašuje količinu informacija kojima on aktivno može da operiše u svrhu produkcije verbalnog odgovora na određeno pitanje. Mi zapravo znamo mnogo više nego što mislimo da znamo, ali fiziologija našeg mozga nam onemogućava da uvek budemo svesni svih znanja koja imamo. Zato nam LEGO® Serious Play® kroz izgradnju 3D modela daje mogućnost da mislimo rukama, i pokažemo (čitaj: produkujemo, izgradimo) znanje koje nismo ni znali da imamo, odnosno da verbalizujemo sadržaje koje do sada nismo mogli, usled ograničenja naše radne memorije.

Čari LEGO® Serious Play® metodologije ne kriju se samo u omogućavanju verbalizacije implicitnih znanja i lakšoj komunikaciji ideja, već upravo u procesu igre, imaginacije i pripovedanja koji je karakteriše. Naime, kada napravimo model od LEGO® kockica koji predstavlja metaforički odgovor na postavljeno pitanje, potrebno je da taj model predstavimo drugim članovima tima. Mi tada zapravo komuniciramo svoja mišljenja stavove i vrednosti na bezbedan način i u sigurnom okruženju, jer nikada ne pričamo o osobi već uvek razgovaramo samo o modelu koji je osoba napravila i značenju koje taj model nosi. Ova karakteristika LSP metodologije je veoma važna, upravo zato što je jedini imperativ koji facilitator postavlja na početku radionice taj da svi učestvuju, svi grade modele i svi imaju priliku da svoje modele predstave drugima.

Tek kada smo osigurali da svi članovi tima mogu da iskažu svoje mišljenje u bezbednom i sigurnom okruženju, možemo očekivati postizanje dogovora i iznalaženje rešenja sa kojim će svaki pojedinačan član moći da se identifikuje, a samim tim i da mu se posveti. Zato zaigrajte LEGO® Serious® Play® i upustite se u 100% zajedničko rešavanje problema!

 

Kontaktirajte nas na info@assert.pro

 

Informacije na ovoj stranici su mi korisne
0
0