Heraklit je davno rekao: „Jedina konstanta u životu je promena“; isti poznati filozof ostao je zapamćen i po izreci „Panta rhei“ – „sve teče / sve prolazi“. Izrečene pre više od 2000 godina, ove reči danas su živopisnije nego ikada, kada nas je situacija izazvana pandemijom Corona virusa još jednom, surovo, podsetila da ništa ne možemo uzimati zdravo za gotovo.

Iako je 21. vek poznat po tome da se stvari brzo menjaju, do pre par meseci je ipak putanja kretanja bila koliko-toliko predvidiva, poznata i isplanirana. Išli smo na posao, sedeli smo u kancelariji sa kolegama, posle posla išli u bioskop, pozorište, u restorane – jednom rečju „business as usual“. Isto je važilo i za samo poslovanje. Biznis tokovi išli su u jednom smeru, relativno predvidivom onima kojima je posao da se bave analizom i strategijom poslovanja kompanije. Pravili su se planovi u skladu sa trenutnom situacijom, koja nam je bila donekle poznata i razumljiva. A onda se desila Corona i velika promena.

Većina nas počela je da radi od kuće, kolege viđamo samo putem video poziva, a pozorišta i bioskope zamenili smo čitanjem knjiga na terasi (ili u dvorištu, ukoliko smo toliko srećni da ga imamo) i gledanjem Netflix-a. Ni biznis više nije „as usual“. Mnoge kompanije i mnogi sektori poslovanja pretrpeli su težak udarac. Sa druge strane, određenim kompanijama i industrijama ova kriza donela je povećanje obima posla. Ipak, jedna stvar koju je pandemija Corona virusa donela svima, i najpogođenijim kompanijama i onima kojima se biznis usled pandemije razvio, jeste NEIZVESNOST I NESIGURNOST – jedni od najvažnijih aspekata promene zbog kojih joj se opiremo i zašto je ne volimo.

Čovek je naučio da pronalazi pravilnosti i konstantnosti u stalno promenljivom svetu, kako bi uspeo da opstane u njemu. Bez tih pravilnosti svet bi bio nedokučiv i haotičan, a svaka promena dana i noći podrazumevala bi za nas globalnu krizu nezamislivih razmera. Te pravilnosti koje uviđamo, zapravo čine celokupno naše znanje i iskustvo, naš pogled na svet, tačnije, naše lične i jedinstvene naočare bez kojih sveti ne bismo mogli ni da vidimo.

Da se vratimo na primer sa početka. Konstantnosti koje su se dešavale u vašem životu bile su te da idete svako jutro na posao, da sedite u kancelariji i obavljate svakodnevne radne zadatke. Konstantnost je bila i to da se s vremena na vreme dešavaju neke nepredviđene okolnosti i da se sa njima nosite da određeni način, najčešće kontaktirajući za savet kolege koji su vam „na dohvat ruke“ pored vas u kancelariji. Relativna konstantnost je bila i smer u kojem se kreću vaši projekti i poslovanje vaše kompanije, imali ste neke planove za kvartal, godinu, naredne godine. A onda se desila Korona, i svi znamo kako je bilo na početku i šta su sve bile promene i izazovi sa kojima smo morali da se suočimo, i sa kojima se i dalje suočavamo. Pa da Vas pitamo… Kako se osećate? Kako se sada ponašate i šta ste sve morali drugačije da radite od početka pandemije?

Velika je verovatnoća da ste anksiozni, i da se osećate nesigurno i nelagodno, ne znate tačno šta da radite i kako da se ponašate, a nivo stresa je verovatno na vrhuncu. Naočare kroz koje ste posmatrali svoj posao i čitav život su se zamaglile i mnoge stvari više nisu predvidive i jasne, a ono što ste do sada radili više ne donosi podjednake efekte i uspeh. Ako se u ovome prepoznajete – ne brinite, niste sami, jer je to uglavnom odgovor većine kada se susretne sa promenom, pogotovo nepoželjnom. Čak i pozitivne promene, poput venčanja ili rođenja deteta mogu da izazovu otpor i nelagodnost i da doprinesu stresu koji osećamo. Razlog zbog kog se to dešava upravo je taj što mi ne možemo da predvidimo kako će se stvari odvijati nakon promene, a samim tim ni kako mi treba da se ponašamo.

Ipak, upravo se ovde i krije sva draž promena – da bismo se sa njima suočili i na njih se adaptirali, moramo da naučimo nešto novo, da uočimo neku novu konstantnost, dodamo još jedan sloj boja na naše naočare i „progledamo“ kroz drugačiju perspektivu. Promena okolnosti promeniće i nas, i to se uvek dešava. Gotovo je nemoguće da se u životu nešto promeni, a da tu promenu ne prati i naša lična promena, bilo da je to neko iskustvo i znanje koje smo usvojili, zbog kojeg ćemo u budućnosti drugačije da se ponašamo i radimo, ili je to promena u ulogu roditelja nakon rođenja deteta i potpuno novi set ponašanja koji ta uloga nosi.

Dakle, koliko god na početku delovala strašno i nepoželjno, svaka promena je nova prilika za učenje, rast i razvoj. Ukoliko želite iz svake promene da izvučete maksimum, pridružite nam se na treningu „Master promene“ u četvrtak, 10.09.2020. u 10:00 i saznajte koji su to mehanizmi uspešne adaptacije na promenu. Počnite na svaku nepredviđenu situaciju da reagujete kao na dodatnu priliku za učenje, rast i razvoj – što ona zapravo i jeste. Prijavite se OVDE i postanite i Vi MASTER PROMENE!

 

Piše: Milica Marjanović

HR Consultant for People Development

Assert International

Milica je master psiholog i konstruktivistički psihoterapeut u edukaciji, sa više od tri godine iskustva u oblasti upravljanja ljudskim resursima. Iskustvo je sticala u oblastima regrutacije, centara procene i razvoja, kao i u upravljanju timovima i projektima, da bi konačno svoju karijeru usmerila na HR konsalting i profesionalni razvoj. Milica je sertifikovani LEGO® SERIOUS PLAY® facilitator i Manager as Coach.

 

 

 

 

 

Informacije na ovoj stranici su mi korisne
0
0